MODERNISTISK MESTERVÆRK

Renovering af arkitekturperle

Smukt placeret med skoven i ryggen og med udsigt til by og vand foran sig, ligger villaen, der oprindeligt er bygget som direktørbolig til Jaka slagterierne i Brabrand. Arkitektonisk er det er lille skulpturel perle i modernistisk formsprog, med svævende dæk, kampestensfacade, søjler og skarpe linjer. Det er tydeligt at villaen er tegnet specifikt til stedet, hvor den nærmest smelter sammen med det omgivende, kuperede terræn.

Villaen er oprindeligt bygger i 1956, men har siden da haft en grum skæbne. I 2008 blev den forladt, og siden fik den lov at forfalde. Da de nuværende ejere overtog huset, stor den som en ruin, med smadrede bygningsdele, graffiti inde som ude, og en vildnæs af en have, hvor brombærkrattet var på vej ind ad de ituslåede ruder.

Engang måske den fornemmeste villa i Aarhusforstaden – nu en faldefærdig ruin. Nodo arkitekter fik opgaven med at få villaen bragt tilbage til sin tidligere storhedstid, og samtidig føre boligen frem til nutiden:

»Det er virkelig en spændende opgave at få som arkitekt. Vores fornemste opgave har været at bevare og fremhæve alle kvaliteterne i det ikonisk byggeri – og få dem til at gå op i en helhed med en moderne familiebolig,« forklarer Louise Balle Rosbjerg, arkitekt og partner i Nodo arkitekter.

Husets ydre udtryk er der ændret minimalt på. De nye vinduer går til gulv, idet der er indlagt gulvvarme overalt, hvor de originale vinduer havde et blænd stykke i bunden der skjulte en lav radiator. Tag og gulv er blevet efterisoleret, for at imødekomme moderne energikrav, men hele tiden med respekt for arkitekturen.

»Energi- og byggekrav styrer arkitekturen i dag, og det har været svært at inkorporere det i et hus fra 1956. Huset har f.eks. fået ekstra isolering, og vi har hele tiden vurderet kravene i forhold til det historiske udtryk for at finde balancen for, hvor meget det kunne bære og stadig bevare sit elegante udtryk, så vi kunne være tro mod husets oprindelige ide og form,« forklarer Louise Balle Rosbjerg.

Inde i huset er plantegningen ændret en smule, da den originale plantegning bar præg af den tid huset var designet i, fx med et lille køkken der lå for sig selv. Der er væltet en mur og skab et smukt og gennemlyst køkken-alrum, hvor de nuværende ejere kan være sammen, og også samle venner og familie. Udsigten over ådalen og sammenhængen med skoven i baggrunden er tænkt ind i den nye planlæsning, hvor også terrasser og uderum er optimeret, og i dag ligger som forlængelse af huset rum.

Renoveringen begyndte i oktober 2019 og i april 2020 stod villaen færdig.

Huset er oprundeligt tegnet af arkitekterne: Knud Blach Petersen og Herbert Jensen og opført i 1956.