LOREM

ELLENS HØJ

Ellens Høj er et hyggeligt og harmonisk boligområdet i Skovby-Nygaard i den østjyske by, Galten-Skovby. Området består af 74 boliger, fordelt på tre forskellige typer: Udsigtshuse, dobbelthus og tagterrassehuse.

Boligområdet er udviklet med inspiration fra små bysamfund som Dragør og Svaneke, hvor der har været fokus på at skabe kvaliteter i området som mindre opholdsgader, torve og stier, der er perfekte til fælles aktiviteter, samvær og leg i trygge rammer. Centralt i Ellens Høj er en ældre kirsebærallé bevaret. Alléen har oprindeligt ledt til Gården ”Skovby Nygaard ,” som arealerne er udstykket fra. Boligområdet er designet ud fra hensyn til at bevare alleen, som i dag er en del af et rekreativt areal.   

For at opnå et roligt og harmonisk udtryk er alle boliger i Ellens Høj bygget af ensartede materialer af høj kvalitet. Det primære materiale er en afbalanceret lys, gul mursten, der benyttes til alle facader, havemure og carporte. Husene er designet helt ”færdige” med fx. murede læmure der sikre private uderum der er etableret helt fra starten. Her er ensartede belægninger og haveanlæg. Boligvejen er udført med betonfliser fremfor asfalt, for at opnå et indtryk af at torv og opholdsareal. Vejbredden varierer fra smal til bred, hvilket skaber et levende og mindre teknisk udtryk. Gadebelysningen er særligt udvalgt til området, som endnu et karakterskabende element.

De 39 tagterrassehuse er funktionelle to-planshuse med mange værelser, fra 130-145 kvm. Husene er designet med fællesrum i stueplan og værelser på førstesal. Her er lys og luft og adgang til privat tagterrasse fra gangareal. Husene er sammenbyggede via carporte og man deler derfor reelt ikke boligfacade med sin nabo. Med tagterrassen har man i boligen i alt tre private terrasser, der udover tagterrassen tæller terrasse i forhaven – skærmet af havemur, samt i baghaven. Der er badeværelser på begge plan, og plads til to biler på grunden.

De ni dobbelthus rummer i alt 18 boliger. De er fra 115-125 kvm, og er derfor perfekt til et par eller en mindre familie.

Stue og køkkenalrum ligger i åben forbindelse med hinanden men alligevel adskilt i zoner. Siddevindue udvider pladser i stuen og der er hyggelige terrasser på begge sider af huset – herunder overdækket terrasse mod baghaven. Foran huset kan man sidde i ly af en havemur og holde øje med de legende børn på vejen. På 1. sal er der badeværelse, tre gode værelser og udgang til privat tagterrasse.

Udsigtshusene er i et plan, og er gennemlyste med et langt kig igennem hele huset. De er fra 150-165 kvm og er udført med attraktive terrasser på begge sider af huset. Som navnet afslører så ligger udsigtshusene i direkte forbindelse med attraktive grønne arealer i fællesområdet Enghaven. Her er børneafdeling, forældreafdeling, to badeværelser og sammenhængende fælles opholdsrum. I stuen er hjørnevindue udført som siddevinduer med lav karm, hvorfra man kan sidde og nyde udsigten. Til huset er der dobbelt carport og alt hvad der hører til en moderne villa.

Nodo Arkitekter har for Cinatur udviklet området i overensstemmelse med strukturplanen for området, og har udarbejdet lokalplanen for området, i samarbejde med Skanderborg Kommune, samt udviklet alle hustyperne.

Boligerne er opført af DinBoli i 2022