
Drømmer du om at skabe rolige, naturskønne rammer, hvor du og din familie kan tilbringe sommerens varme dage helt nede i tempo? Her får du arkitektens guide til at få et sommerhus lige efter dine ønsker.
Uanset, om du vil bygge et nyt sommerhus helt fra bunden, eller du ønsker at føre det gamle helt up to date, så er der en række ting, du bør tænke over, inden du kaster dig ud i projektet. Her guider arkitekt Mette Bülow fra Nodo Arkitekter dig gennem processen.
Hvilken sommerhustype er du?
Først og fremmest skal du tænke over, hvilken sommerhustype du er. Drømmer du om et fristed uden for meget vedligehold, hvor du hurtigt kan koble af og lave ingenting? Eller slapper du af med gør det selv-projekter og pleje af hus og have? Det har betydning for, hvordan du designer både ude- og inderum.
Samvær eller enetid?
Næste skridt er at overveje, om sommerhuset skal kunne noget andet end helårsboligen? Vil I prioritere at være sammen som familie, så skal I måske gå efter at skabe større opholdsrum og mindre soveværelser. Det kan være, at I slapper bedre af, hvis huset er delt op i en række mindre rum. Endelig skal du overveje, om der skal være plads til overnattende gæster, fx i form af et anneks i haven.
Bevar kvaliteterne!
Hvis du skal renovere et eksisterende sommerhus, er det vigtigt, at du finder frem til og fremhæver de kvaliteter, som huset allerede har. Det kan være alt fra et smukt lysindfald, gennemtænkte arkitektoniske linjer eller bevaringsværdige detaljer. Derefter skal du tænke over, hvordan du i respekt for de oprindelige tanker kan opdatere sommerhuset, så det passer bedre til jer og bliver til jeres oase.
Det samme gælder uderummet, hvor du bestemt ikke behøver at starte forfra – uanset om du bygger nyt eller renoverer. Hvis der fx er eksisterende beplantning og høje træer på grunden, må du for alt i verden ikke fælde det hele. Høje træer skaber stemning og giver både privatliv, læ og skygge på varme sommerdage.
Tænk over materialerne
Mange forbinder et rigtigt sommerhus med at være bygget i træ, og det er både en god og bæredygtig løsning. Det er dog vigtigt at være bevidst om andre materialers kvaliteter. Fx kan stålplader give et fint modspil og skabe linjer i det arkitektoniske udtryk, mens et grønt tag har rigtigt mange fordele og får sommerhuset til at falde ind i omgivelserne.


Sådan skaber du hygge og stemning
Næste skridt er at kigge på, hvordan den rette sommerhusstemning kan indfinde sig. Tænk over at skabe kroge og gemmesteder, hvor I får lyst til at slå jer ned. Huset skal være lyst og rart at opholde sig i, og har du udsigt til smuk natur – vand, åbne marker eller smukke træer – gælder det selvfølgelig om at trække det helt ind i huset, fx ved store vinduespartier.
Mange opholder sig meget udenfor, når de er i sommerhus. Derfor skal du tænke mindst lige så meget over, hvilke uderum der skal skabes omkring huset, som gør det muligt at slappe af og nyde sol, frisk luft og fuglekvidder. Her kan elementer som udebruser, vildmarksbad, bålplads, hængekøjer i skyggen og en overdækket terrasse være ting, der bidrager til et fedt uderum, hvor I kan bruge mange timer.
Detaljerne i fokus
Når rammerne er på plads, kan du overveje de små detaljer, der sætter prikken over i’et i jeres sommerhus. Og her findes et hav af muligheder. Indenfor kan det være træ på væggene, en siddeplads i et vindue, en blød bænk i køkkenet, opbevaringsløsninger der minimerer rod og hyggelig belysning er bare nogle af dem.
Udenfor kan et bålfad på terrassen og lyskæder i træerne altid give lidt ekstra til hyggen. Og så en lidt ‘vild med vilje’-sommerhushave, så udtrykket ikke bliver for velplejet, og du kan bruge tiden på afslapning.
Hvordan kommer jeg i gang?
En god idé er at tage et uforpligtende møde med en arkitekt og se, om I har et match. Mange tænker, at det er dyrt at få en arkitekt ind over, men det kan være rigtigt godt givet ud.
Arkitektens fornemste opgave er at skabe sammenhæng og få både ude- og inderum samt grundens potentialer i spil.


VIL DU VIDE MERE?
Er du nysgerrig efter at høre,
hvordan vi måske kan hjælpe dig med din bolig?
Hos Nodo Arkitekter koster det ikke noget
at møde os til en kop kaffe og en snak.
Ring eller skriv gerne til arkitekt Mette Bülow for at høre mere.

Vi er ikke kun boligarkitekter…
Vidste du, at hos Nodo Arkitekter er vi eksperter i det brede felt, og vi arbejder inden for 5 områder: Business, Living, Public, Urban og Design. Vil du vide mere, er du velkommen til at kontakte partner Louise Balle på lb@nodo.dk eller tlf. 53 73 78 07.
Du kan se vores seneste projekter her.

Værdipark Ry
Sammen med Renosyd har Nodo Arkitekter udviklet en unik genbrugsplads i Ry

Fælleshus i Galten
Fællesskab prioriteres i nyt boligområde

Skovby Møbelfabrik
Nye rammer til administrationen