Nodo Arkitekter genskaber ikonisk Aarhus-villa

Nodo Arkitekter står i disse måneder i spidsen for moderniseringen af én af Aarhus’ mest ikoniske villaer i form af den 225 kvadratmeter store bolig, som direktøren for konservesfabrikken Jaka, Carl Holst, fik opført i 1956 i Brabrand.

Villaen har de senere år haft en hensygnende tilværelse, og de nye ejere har besluttet at føre den tilbage til fordums storhed med en omfattende modernisering fra inderst til yderst. Genskabelsen sker med stor respekt for boligens oprindelige udtryk, der er inspireret af modernismens kendte arkitekter som Le Corbusier og Frank Lloyd Wright.

”Villaen er uden sammenligning en af de mest kendte i Aarhus, og dens klassiske, modernistiske udtryk gør den helt unik. Med moderniseringen vil vi stilmæssigt føre boligen tilbage til storhedstiden i 60’erne, samtidig med at vi gør den funktionel for en moderne familie anno 2019,” siger arkitekt Louise Balle Rosbjerg fra Nodo Arkitekter.

Udsigt til sø og Aarhus’ skyline
Villaen, som er opført i beton og tegl, ligger på en skrånende grund i et tidligere industriområde med udsigt til Brabrand Sø og Aarhus’ skyline.

Husets arkitekter, Knud Blach Petersen og Herbert Jensen, har udnyttet den skrånende grund og derigennem skabt et af husets klareste arkitektoniske kendetegn: Den delvist svævende stueetage, som krager ud over terrænet og giver plads til en åben carport, hvor husets beboere kan ankomme standsmæssigt.

Moderniseringen indebærer interiørmæssigt, at det centrale køkken-alrum i stueplanen åbnes op, så beboerne får naturen helt tæt på og i ét og samme rum kan nyde udsigten både til søen og til skoven på bagsiden af huset.

Ny gårdhave med træterrasse
Det oprindeligt farverige og meget karakteristiske værn på husets altan, som er udført af billedkunstneren Allan Schmidt, ønskes reetableret og renses derfor op og males på ny i de originale farver.

Uderummet på bagsiden af huset får et løft i form af en ny gårdhave med træterrasse, pergola og plantefelter, som udvider de nye ejeres mulighed for at opholde sig i det fri. På bagsiden af huset etableres desuden en ny kældertrappe for at bringe parterreplanen mere i spil.

”Det er en drømmeopgave som arkitekt at genskabe en villa, der på alle måder er så visionær og kompromisløs. Vi glæder os til at følge byggeriet,” siger Louise Balle Rosbjerg.