fbpx

Nodo Arkitekter baner vej for Danmarks første bæredygtige byggemarked

Byggemarkedskæden Stark står bag Danmarks første bæredygtige byggemarked, der netop har slået dørene op i Hørsholm. Inspirationen til den banebrydende butik kommer fra Nodo Arkitekters idékatalog ”Det Cirkulære Byggemarked”, som beskriver en række bæredygtige forretningsidéer til sektoren.

”I Nodo Arkitekter har vi arbejdet i mange år med konceptudvikling i detailsektoren, og vi er særdeles stolte af at have bidraget med viden til at skabe Danmarks første bæredygtige byggemarked. Landets byggemarkeder har alt at vinde ved at sætte turbo på den grønne omstilling, og vi vil uden tvivl se flere bæredygtige byggemarkeder i fremtiden,” siger partner Arne Nielsen fra Nodo Arkitekter. 

Let at finde bæredygtige materialer
Det 5.500 kvadratmeter store byggemarked er bygget til at blive certificeret efter standarden DGNB, der vurderer byggerier ud fra miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed. I byggemarkedet gør visualiseringer, apps og instruktioner det lettere at finde og vælge bæredygtige materialer, ligesom trælasten har et stort sortiment af savet træ certificeret efter FSC- og PEFC-ordningerne.

”Hvis den cirkulære økonomi for alvor skal slå igennem i byggeriet, er det vigtigt, at alle dele af værdikæden spiller sammen og de politiske rammer understøtter omstillingsprocessen. Byggemarkeder sælger størstedelen af de byggematerialer, der bygges med i Danmark, og derfor er de en nøglespiller i at gennemføre den grønne omstilling,” siger Arne Nielsen. 

Baseret på kundernes egne ønsker
Starks fokus på bæredygtighed er i høj grad baseret på kundernes egne ønsker. I kædens seneste bæredygtighedsundersøgelse siger 60 procent af kunderne, at de ser bæredygtighed i byggeriet som en fordel. 43 procent tænker bæredygtighed, når de køber materialer, men 65 pct. mangler viden om bæredygtige alternativer.

”På den måde er vores nye trælast i Hørsholm indbegrebet af vores ønske om at gøre det nemmere for håndværkerne at bygge bæredygtigt. Det ser vi som en af vores fornemste opgaver,” siger adm. direktør Britta K. Stenholt fra STARK Danmark.

Stark Hørsholm slog dørene op den 4. februar og ligger i industriparken Kokkedal få hundrede meter fra motorvejsafkørslen og de større indfaldsveje i området.