Gammel møllebolig bliver moderne familiehjem

Hvordan skaber man en elegant og moderne renovering af en gammel møllebolig, hvor to vidt forskellige bygninger skal forbindes og i øvrigt rumme en familie på fem? Uden at gå på kompromis med bygningernes originale stil og områdets fredede natur? Den udfordring har Nodo Arkitekter løst for en familie i Østjylland.

Den gamle møllebolig ligger i et naturskønt område i den østjyske by Hørning. I dag består boligen af et gammelt bindingsværkshus og et nyere stuehus, der ligger adskilt fra hinanden og kun er forbundet via et udendørs træ-repos.

“Visuelt giver det et meget rodet helhedsindtryk med to forskellige typer bygninger i forskellige stilarter. Og rent praktisk har familien lige nu ikke direkte adgang mellem bindingsværkshus og stuehus samt de to bygningers kælderetager,” fortæller arkitekt Christine F. Jørgensen fra Nodo Arkitekter.

Hun fortsætter:

“Vores vigtigste opgave har derfor været at skabe en elegant forbindelsesgang og helhed mellem de to bygninger, uden at der var tale om endnu en knopskydning på boligen. Derudover har vi haft fokus på at renovere og opdatere boligen til en moderne familie med tre børn.”

Det komplekse gjort enkelt
Opgaven har dog ikke været helt nem. For det første er de to nuværende bygninger placeret forskudt i forhold til hinanden – både med en højdeforskel på 1,5 meter og med stuehusets gavl skævt vendt mod bindingsværkshusets tag.

OVERSKRIFT






For det andet er området landskabsfredet, og det sætter blandt andet begrænsninger for, hvor drastisk boligens udtryk må ændre sig ud mod vejen.

“Vi har løst opgaven ved at skabe en fælles entre med en trappe i flere niveauer, der forbinder de to bygninger og samtidig giver direkte adgang til kælderetagen. Forbindelsesgangen har et moderne, let udtryk med et stort glasparti, der skaber en klar kontrast til de ældre bygninger,” siger Christine F. Jørgensen og fortæller videre:

“For at bibeholde bygningernes fine, oprindelige murdetaljer har vi bevaret de gamle ydermure, der nu er blevet til indermure i den nye forbindelsesentre.”

Mere plads og udsyn
Ud over den nye forbindelsesentre bliver begge bygningerne renoveret og moderniseret, så der blandt andet bliver skabt et multirum og en gildesal på hele bindingsværkshusets førstesal.

Derudover bliver førstesalen i stuehuset udvidet med endnu en kvist, så der bliver et ekstra børneværelse. Endelig får familien endnu bedre udsigt ud over områdets natur med en moderne udestue.

Lige nu er planerne i myndighedsbehandling, og forventningen er, at renoveringen kan sættes i gang i starten af det nye år.

Før og efter. Her ses bygningerne fra havesiden. Visualisering: Nodo Arkitekter.



Før og efter. I den renoverede bolig får familien blandt andet en ny havestue og en kvist, der giver endnu et børneværelse på førstesalen. Visualisering: Nodo Arkitekter.



Foto 1: Her ses bygningerne skråt ovenfra. Visualisering: Nodo Arkitekter.

Foto 2: Her ses bygningernes originale murdetaljer. Visualisering: Nodo Arkitekter.

Vil du vide mere?

Er du nysgerrig efter at høre,
hvordan vi måske kan hjælpe dig med din bolig?
Hos Nodo Arkitekter koster det ikke noget
at møde os til en kop kaffe og en snak om dine boligdrømme.

Ring eller skriv gerne til arkitekt Christine F. Jørgensen for at høre mere.

cj@nodo.dk

Tlf. 53 73 78 02

Vi er ikke kun boligarkitekter…

Vidste du, at Nodo Arkitekter også har en Business-afdeling, hvor vi blandt andet tegner domiciler og indretter kontorbygninger for store og små virksomheder?

Vil du vide mere, er du velkommen til at kontakte partner Arne Nielsen på an@nodo.dk eller tlf. 53 73 78 03.

Du kan også se vores seneste business-projekter her.